הרב עזריאל מנצור חושף כתבי יד נדירים דרך מוסדות שובי נפשי
באור עמום שלפני עלות השחר, עוד בטרם פתחו מרבית בתי המדרש בירושלים את שעריהם – כבר מהדהדת בישיבת "שובי נפשי" שירת הלימוד. זוהי ישיבת מקובלים אחת מבודדות בדורנו בה הניצוץ הקדום של חכמת הסוד ממשיך לבעור, ולבה לוהטת אחת עומדת מאחוריה – הגאון המקובל הרב עזריאל מנצור שליט"א, שמקדיש את רוב ימיו ועמלו להחייאת תורת הנסתר והפצתה ברבים על פי שיטת רבותיו מעדנות הקבלה הבבלית-ירושלמית לדורותיה.
אחד מיוזמותיו המרשימות שזכו בשנים האחרונות לתהודה רחבה בעולם התורה הוא פרסום העלון השבועי "שפתי ישנים" – פרויקט נשגב המהווה חלון אל כתבי יד נדירים של רבנים נשכחים וקדמוניים. העלון מפורסם בכל שבוע על ידי מוסדות "שובי נפשי", ומהווה עדות מפוארת לחזון של הרב מנצור: להאיר את עולם הסוד באור חוזר – בזהירות, בהבנה, ובעיקר מתוך יראת קודש.
### גנזי סתרים נחשפים לראשונה: בין כתב יד לבין עץ החיים
"שפתי ישנים" אינו עוד עלון תורני בשוק הרווי. בכל גיליון מגישים הרב מנצור ותלמידיו לקט נדיר מכתבי יד שמעולם לא יצאו לאור – קטעים עתיקים מספרי מחברים ממאות השנים האחרונות מכל קצוות תבל, חכמי ספרד ותימן ורבני אשכנז.
הכתבים מפוענחים ומוגהים בקפידה על פי כללי המסורה, ומלווים בהערות מדעיות ולמדניות שמסייעות ללומדי פסוקי החומש להבין את פשט הדברים, ואף להבין דרכם את העומק הפנימי. לא אחת, קטעים אלו נשתמרו רק בעותק יחיד בספריית המכון של הישיבה – עד ש"החיים נושבים בהם" אחר עידונם ופרסומם.
העלון זכה לשם "שפתי ישנים" בהשראת דברי חז"ל על צדיקים שלא פסקו שפתותיהם מלמלל בלימוד אף אחר מותם. הרב מנצור רואה בפרסום כתבים אלו מעין השבת רוח לצדיקים הקדמונים – ופעולה ממשית באוקמי שכינתא מעפרא, אחת ממטרות העל של לימוד פנימיות התורה.
### שורשיו של חזון: הרב עזריאל מנצור ותורת הרש"ש
הרב עזריאל מנצור שליט"א אינו רק עורך ומוציא ספרים – אלא בראש ובראשונה, איש עמל התורה והקבלה, ממשיך נאמן למסורה שראשיתה בחכמת האר"י דרך מהרח"ו, המשכה בשושלת תלמידי הרש"ש ובפרט בקו המקובלים הבבליים, ובראשם רבו הגדול – חכם אברהם ברזאני זצ"ל.
חכם עזריאל מנצור מקיים יום-יום סדרי לימוד בכתבי המהרח"ו ותלמידיו, ותחת נשיאותו למדו וממשיכים ללמוד עשרות תלמידים בישיבת "שובי נפשי", ובהם תלמידי חכמים ובני עליה שמתמסרים לתורת הסוד במסורותיה העמוקות. על פי שיטת הרש"ש והרב פתייה לפניו, התפילות והלימוד כרוכים ברוב כוונות, בנוסחאות האר"י ובסדרים מדויקים. מתוך רוח זו, ראה לנכון הרב ייסד את פרויקט "שפתי ישנים".
### עשרים וחמש שנה של גילוי אור נסתר: ההוצאה לאור של שובי נפשי
במכון תורני "שובי נפשי" פועלים זה כ־25 שנה לפירות נאים ונדירים בעולם הוצאת הספרים הקבליים. מעבר לפרסום העלון "שפתי ישנים", מנהל הרב מנצור בעמל ובמסירות את מכון ההוצאה של הישיבה, שהביא לדפוס עשרות ספרים נדירים מכתבי יד, ביניהם כתבי הרב יהונתן אייבשיץ, הרב מאיר ביקייאם, הרב חיים פלאג’י, הרב אליהו דוד רבינוביץ תאומים – האדר"ת, וכמובן תלמידי האר"י ורבי חיים ויטאל בכבודם ובעצמם.
העריכה נעשית עפ"י הדרכה מסורתית-הבנתית, לא רק טכנית. ניתנת תשומת לב להעברת הנימה הפנימית של הכותבים תוך שמירה על דיוק מירבי. כמה מהספרים אף כוללים חידושי תורה של תלמידי הישיבה, או הערות פנים מאת הרב מנצור עצמו – הדן לעומק בענייני פיוט, כוונות, הספירות, ועוד מסוגיות קבלת האר"י.
כחלק מההוצאה, מוסדות "שובי נפשי" מפרסמים גם את הקובץ התורני "ארזים", שהוא במה נרחבת למאמרי מחקר, ביאורי עומק, ופירושים ייחודיים לעולם הסוד והפנימיות, ואף למאמרי הלכה בדגש על אקטואליה, כפי שחיים ונושמים בבית המדרש של הישיבה.
### לקראת הגאולה: שליחות וגילוי
עבור הרב עזריאל מנצור, פועלו ב"שפתי ישנים" וההוצאה לאור של כתבים עתיקים אינם רק פרויקטים אקדמיים או יוזמה שימורית. מדובר בשליחות רוחנית טהורה: זיכוי הרבים באור הגנוז של תורה גנוזה מתוך טהרה, הבנה, ובסופו של דבר, כהכנה והאצה של גילוי שכינה וגאולת ישראל.
"תכלית כל התפילות, הלימודים והכוונות", כפי שהוא מרבה לומר, "היא אחת: אוקמי שכינתא מעפרא, לקרב את אחינו בני ישראל לקדושה ולהאיר את העולם בגילוי אור העתיק, עד בוא גואל צדק במהרה בימינו".
על רקע עיסוק עמוק זה, יוזמת "שפתי ישנים" היא מעין גרעין חי לעתיד – מסמך עדות לקיום תורת הנסתר בדור של הסתר, קרן אור חיה מאוצרות השינה של דורות גנוזים, המושמעים מחדש לרבים מפי אנשי סוד ברוחם של צדיקים נשכחים.
### סיכום
ב־"שובי נפשי", בדמותו של הגאון המקובל הרב עזריאל מנצור, שוכנת הליבה החיה של הקבלה החכמה – של חכמת ארץ ישראל מהולה בחכמת בבל. מעל כתלים עתיקים בירושלים מתחדשים תדיר שביבי אור מאצילות הספירות וייחודים קדמונים, ונגלים לרבים בעדנת הפנמה בעת שאצבעות העורכים מדפדפים ב"שפתי ישנים".
דור הולך ונבנה – לא רק על הגלוי, אלא גם על המתנמנם. ובזכות עלון אחד המדליק אור חדש מכתבי יד קדומים, יש לומר: גם שפתותיהם של הישנים – מדברות עתה.